Международните позиции на българското земеделие преди 1989 г.

Позовавайки се на данните на организацията за храните и земеделието към ОН, т.нар. FAOSTAT (faostat.fao.org/datаbases/country rank in the world, by commodity), разбираме, че през далечната 1961г. страната ни е заемала 2 място в Европа по производство (на база стойност, а не обем на продукцията) на ягоди и биволско мляко и съответно 4 и 8 място в света.
Освен това страната заема 3 място в Европа по добив на копър,анасон,лук (8 място в света) и слънчоглед (4 място в света).
България през тази година е и на 4 място в Европа и 4 в света по производство на зелен пипер,
на 4 място при отглеждането на копринени буби и 10 в света и на 4 място в Европа и 15 в света при необработения тютюн,
на 5 място в Европа по производство на домати и 8 в света,
5 място по добив на овче мляко и 6 в света,
на 6 място в Европа и 8 в света по производство на сливи и малини,
на 7 място в Европа и 17 в света при пшеницата,
на 8 място в Европа и 10 в света по кайсии,
на 8 място в Европа и 19 в света по праскови и нектарини,
 на 9 място в Европа и 10 в света при орехите и на 12 място в Европа и 13 в света при добива на череши.
Сред другите видове продукция личи 15-то място в света при зеления боб, 16 място в света при чесъна, 17 място в света при дините, 18 място в света при ябълките.

Какво е положението към 1989г. последната година от господстващия над 4 десетилетия социалистически строй в страната и в повечето страни от Източна Европа.


България е основен производител на житни растения (разл.от пшеницата – cereals) заемайки 2 място в Европа и 9 в света,
 на биволско мляко, заемайки 3 място в Европа и 14 в света,
 на сурово биволско месо – 2 в Европа след Турция и на 18 в света,
на копринени буби – 4 в Европа зад третата Румъния и 11 в света,
 на орехи – 4 място в Европа и 7 в света,
на необработен тютюн – 5 място в Европа зад четвъртата Гърция и 11 в света,
на овче мляко – 5 в Европа зад четвъртата Румъния и 10 в света,
на синапово семе – 5 в Европа и 9 в света,
на череши – 6 в Европа пред Румъния и 8 в света,
 на зелен пипер и чушки – 6 в Европа зад петата Румъния и 12 в света,
на сурова вълна – 6 в Европа и 18 в света,
на вишни – 7 в Европа и 8 в света,
на слънчоглед – 7 в Европа зад шестата Румъния и 11 в света,
на домати – 7 в Европа зад шестата Румъния и 14 в света,
на праскови и нектарини – 7 в Европа и 16 в света,
на лук – 8 в Европа зад седмата Румъния и 21 в света,
 на сливи – 9 място в Европа и 11 в света,
на лешници – 9 място в Европа и 12 в света,
на лен – 9 място в Европа и 13 в света,
на малини – 10 в Европа и 11 в света,
на хмел – 10 в Европа и 15 в света,
на кайсии – 10 в Европа и 17 в света,
на кестени – 10 в Европа и 17 в света,
 на краставици – 10 в Европа и 21 в света,
на пшеница – 11 в Европа и 24 в света,
на сурово заешко месо – на 11 в Европа и 19 в света,
на грозде – 11 в Европа и 18 в света,
на гъби и трюфели- на 12 в Европа зад единайстата Румъния и 21 в света,
на ягоди- 14 в Европа и 20 в света,
на френско грозде – 17 в Европа и 20 в света.
Сред другите видове продукция личи 22-то място в света при граха, 23 място в света при чесъна и ечемика, 25 място в света при ябълките и др.


А къде сме днес?

Публикуване на коментар

6 Коментари

  1. А къде сме днес? Хммм добър въпрос.

    Според мен сме на същото място като описаните през 1989 година, с тази ралика, че вместо номерата в класацията да са по производство са по внос. ;)

    ОтговорИзтриване
  2. Браво на идеолога на реформата проф. д-р. Ж. Желев - издигна гениалната идея за връщане на земята в реални граници и всеки да си обработва парчето, като напоителни системи и техника се ликвидират.

    ОтговорИзтриване
  3. Dnes sme v chelnite pozicii po iznos na hora.

    ОтговорИзтриване
  4. Велико замеделие сме имали по времето на соца, ама :
    - плодзеленчуците бяха празни и ако пуснеха нещо по-така се извиваха огромни опашки
    - качеството на продаваните плодове и зеленчуци беше отвратително (разкашкани домати, смачкани ягоди и много др.)
    - имаше т.н. показни магазини където цените бяха доста по-високи но и качеството по-добро. Примерно ягодите бяха 3 лв./килото. Тогава получавах заплата 185 лв. или можех да си купя 61 кг.ягоди. Сега получавам около чисти около 700 лв. и при цена на ягодите около 5 лв. мога да си купя 140 кг. Но тогавашните ягоди бяха по-вкусни за разлика от сегашните.

    ОтговорИзтриване
  5. магазините за плодзеленчук по време на соца бяха пълни с зеленчуци родно производство (които бяха с превъзхадно качество) и опашки ставаха когато се получаваха цитросови плодове :) заплатите през 1989 бяха 260-300 лева (в провинцията )в софия два пъти по големи цените на стоките бяха съразмерими с доходите и по важното ,че каквито са били вчера такива ще са и утре

    ОтговорИзтриване
  6. Дори да нямаше някой ден дадена стока в магазина за плодове и зеленчуци, след ден-два се доставяше. И то нещо истинско, българско и вкусно. Което да ядеш с удоволствие. Ама нямало банани. Голям праз! Всички маймуни, които сега си мислят, че ядадт истински банани, се заблуждават много. Бананът е истински вкусен, ако е узрял на дървото. А това което се продава тук е набрано месеци преди да му дойде времето и се третира с различни химикали за да съзрее изкуствено.

    ОтговорИзтриване